Persoanele ale caror bunuri au fost confiscate de regimul comunist ar putea fi despagubite in numerar, in limita unui plafon, probabil de 200.000 euro, daca opteaza pentru aceasta varianta in loc sa primeasca actiuni la Fondul Proprietatea (FP). Intrucat Fondul este un obiectiv prioritar al Executivului, iar functionarea sa este in intarziere, generand deja procese la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, Guvernul intentioneaza sa promoveze, la inceputul lunii februarie, o ordonanta de urgenta.
"Trebuie sa gasim o formula prin care, pana la o anumita suma, daca persoana respectiva opteaza pentru cash, sa-i dam cash. Probabil ca va fi 200.000 de euro", a spus, citat de Mediafax, ministrul Economiei, Varujan Vosganian.
O alta prevedere a proiectului se refera la simplificarea procedurilor de listare a Fondului Proprietatea la Bursa, intrucat operatiunea nu poate avea loc inainte de listarea tuturor companiilor la care Fondul detine participatii. Unele companii sunt neinteresante pentru piata de capital si nu pot fi listate, a aratat ministrul Economiei.
Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat inca din luna octombrie a anului trecut intentia Guvernului de a modifica legislatia privind functionarea Fondului Proprietatea.
Legea 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si Justitiei prevede, printre altele, ca ministerele care coordoneaza societatile ce alcatuiesc portofoliul Fondului Proprietatea au obligatia ca, pana la constituirea Fondului, sa inceapa procedurile de initiere, derulare si incheiere de oferte publice secundare de vanzare pentru pachete de actiuni de minimum 5% din capitalul firmelor respective, precum si pentru admiterea acestora la tranzactionare pe piata operata de Bursa de Valori Bucuresti.
Creat in 2005 ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist carora nu li se mai po