Comisioanele platite de clientii din UE pentru transferarea banilor, in euro, dintr-o tara in alta au scazut de aproape zece ori din 2001, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene. Daca in 1993, bancile isi "taxau" clientii, in medie, cu 24 de euro la fiecare 100 de euro transferata prin conturile curente, acum costul mediu a scazut la 2,5 euro.
Acelasi regulament se aplica si in Romania, ca urmare a aderarii la UE. Insa, aici, comisioanele au ramas peste 10 euro si s-au extins si asupra transferurilor in Romania, daca sunt in valuta. In timp ce aceeasi operatiune bancara, daca este in lei, poate costa si cativa bani.
Evolutia comisioanelor europene
Explicatia nu este marinimia institutiilor de credit dispuse sa renunte la o parte consistenta din venituri in beneficiul clientilor, ci un regulament al Comisiei Europene care impune comisioane identice la aceeasi banca pentru un transfer in moneda europeana, indiferent daca beneficiarul se afla sa zicem la Paris, Berlin sau Bucuresti.
Regulile au fost introduse in 2001, cu putin inainte de aparitia euro, si vizau netezirea caii catre utilizarea monedei unice. Ar fi fost aberant ca un francez sa poata platii cu banconetele din Franta in celelalte 11 tari din zona euro, in timp ce pentru transferurile bancare internationale sa se practice comisioane diferentiate, chiar daca moneda nationala era aceeasi.
Metoda aleasa a fost adoptarea unui regulament - care trebuie implementat in forma originala de toate statele membre, spre deosebire de directiva care impune doar un principiu.
La vremea respectiva, principala grija a oficialilor europeni a fost ca noile reguli sa nu aiba un efect "pervers". Adica, in loc sa ieftineasca transferurile de bani europeni, sa provoace scumpirea celor nationali. Insa, un studiu dat recent publicitatii arata ca regulam