Intr-un interviu acordat ziarului nostru in urma cu an si jumatate, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, se arata increzator in faptul ca a fost eliminata ideea de lipsa de stabilitate a sistemului de taxe si impozite cel putin pentru 2006. In acelasi timp, acesta spunea ca va modifica totusi Codul Fiscal de cate ori va fi nevoie pentru combaterea evaziunii fiscale si a contrabandei.
Din pacate, am ajuns si in 2007, iar problemele din jurul Codului Fiscal, in loc sa dispara, tot reapar, sporind nu numai impredictibilitatea acestuia, ci si pericolul contrabandei.
Un ultim exemplu este taxa de prima inmatriculare auto, care incalca principiul libertatii circulatiei marfurilor, dezavantajand, direct sau indirect, produse din celelalte tari membre UE, in competitia cu produsele similare autohtone.
Comisia Europeana a decis sa inceapa o ancheta si ne-a amenintat ca ar putea deschide in luna martie procedura de infringement impotriva Romaniei, pe care o acuza de incalcarea articolului 90 din Tratatul de aderare. Pus in fata evidentei, dl Vladescu a dat inapoi, anuntand ieri ca va recalcula in cateva saptamani valoarea taxei.
Totusi, pentru a nu iesi din "afacere" cu imaginea prea sifonata, a incercat sa minimizeze scandalul iscat la Bruxelles, spunand ca Executivul european nu a declarat taxa drept ilegala, ci doar ne-a avertizat ca nivelurile nu sunt conforme cu reglementarile UE. Ceea ce inseamna, de fapt, ca nu este deloc bine ceea ce a facut dl ministru.
De altfel, argumentatia sa, conform careia Parlamentul este vinovat de nivelurile inacceptabile din punctul de vedere al Uniunii Europene, ii este chiar domniei sale defavorabila. Si aceasta pentru ca se dovedeste ca dl ministru, in conditiile in care si-ar fi dat seama ca taxa este prea scumpa, putea sa ceara oprirea de la promulgare. Or acesta nu a intr