Prim-ministrul Calin Popescu-Tariceanu si magnatul Dinu Patriciu sunt prieteni de peste 17 ani, relatie recunoscuta de premier inclusiv in Parlamentul Romaniei.
Patriciu este cel alaturi de care actualul prim-ministru a intrat in politica incepand cu 1990, dar si un mai vechi partener de afaceri.
In 1990, la 25 iulie, tinerii liberali de atunci Calin Popescu-Tariceanu, Dinu Patriciu, Viorel Catarama si Horia Rusu formau impreuna PNL-Aripa Tanara (PNL-AT).
Formatiunea condusa de Dinu Patriciu a marcat prima mare ruptura din PNL. Tot alaturi de afaceristul cu petrol, Tariceanu revenea in 1993 in PNL, ca sa ajunga vicepresedinte pana in 2004 si, ulterior, presedinte.
Dincolo de relatia politica, i-a legat parteneriatul de afaceri. Administrator la Rompetrol, din 2003 pana in 2004, Calin Popescu-Tariceanu devine in 2004 si actionar la compania magnatului. In campania electorala insa, liderul liberal a facut tot posibilul sa evite legarea numelui sau de gruparea Patriciu.
Tot pentru a elimina suspiciunile, premierul si-a vandut, in decembrie 2004, pachetul de actiuni la Rompetrol, in valoare de 6,25 miliarde de lei. Afacerea i-a adus, dupa propriile declaratii, un profit de cateva sute de mii de euro.
Dinu Patriciu a fost pomenit de Traian Basescu ca fiind unul dintre oamenii care i-au schimbat premierului decizia de a demisiona in 2005 si de a provoca alegeri anticipate.
Premierul, magnatul si "petro-liberalii"
Oricat a incercat premierul sa se detaseze in planul imaginii de relatia cu magnatul, in PNL, oamenii lui Tariceanu au ramas, deopotriva, si ai lui Patriciu.
Pana sa ajunga viceprimar, Ludovic Orban a administrat firma Rominserv, membra a grupului Rompetrol. La randul sau, vicepresedintele PNL Teodor Melescanu a fost membru al Consiliului de Administratie al Rom