A doua observatie, pentru ministrul Justitiei, separatia puterilor in stat este un moft. Website-ul EUobserver.com a postat, la 8 ianuarie, un amplu interviu cu dna Monica Macovei. Intrebarile nu apartin unor jurnalisti europeni, dornici sa afle cine si cum lupta, in Romania, impotriva coruptiei. In realitate, interviul a fost acordat dnei Valentina Pop de la Romania libera. Asa se explica, probabil, mingile ridicate la fileu, astfel incat dna Macovei sa poata trage din orice pozitie in primul-ministru, Guvern, Parlament, clasa politica, Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Cateva observatii sunt necesare. Prima, dna Macovei nu a avut curajul sa-l infrunte direct pe dl Tariceanu. Nimeni nu a impiedicat-o sa-l critice pe premier si sa denunte incetinirea luptei impotriva coruptiei in timpul intalnirilor de la Palatul Victoria. Apoi, de cand are nevoie ministrul Justitiei de invitatii speciale ca sa participe la sedintele guvernului?
A doua observatie, pentru ministrul Justitiei, separatia puterilor in stat este un moft ("There is no such thing as the full separation of powers between government and parliament, because then no government could ever fulfill ist programme"). Nu-i de mirare la o persoana care ne cere sa mai lasam Constitutia si procedura penala daca vrem ca justitia sa fie eficienta (modelul comunist).
A treia observatie, dezinformarea. Pe care dna ministru o practica atunci cand declara ca procurorii DNA lucreaza foarte bine, reusind sa trimita in judecata multi (a lot of) politicieni din toate partidele!
Dna Macovei dezinformeaza si cand sustine ca unul dintre obiectivele pe care si le-a propus, ca ministru al Justitiei, l-a realizat: procurorii profesionisti. Cat de profesionisti sunt, de exemplu, dnii Augustin Lazar si Victor Campean, responsabili cu solutionarea dosarului bratarilor dacice? Intrebarea este legitima, tinan