Pe langa cele 8 persoane internate pentru consum de carne infestata, alte circa 30 de persoane sunt banuite ca au consumat din animalele infestate. Inchiderea targurilor de sarbatori si cumpararea porcilor „la negru” a adus probleme in prima luna din acest an.
Porcii cumparati de la necunoscuti, fara certificat privind sanatatea animalului si mai ales fara examinarea ulterioara a carnii, au facut loc primelor cazuri de trichineloza din acest an. Problema ne va tine in suspans pana se va descoperi de unde s-a cumparat porcul si cate persoane au mancat din carnea acestuia.
Primii imbolnaviti provin din zona Poiana, si nu sunt prea cooperanti cu autoritatile.
In graba de a cumpara porc de sarbatori si cu targurile inchise, cetatenii s-au temut sa nu ramana cu porcul necumparat asa ca au luat calea unor targuri neoficiale, asa cum va prezenta ziarul OBIECTIV in luna decembrie. Achizitiile „neoficiale” nu i-au scutit pe cumparatori de testul trichineloscopic. Unii l-au facut, altii nu.
Asa se pare ca s-a intamplat si cu o familie de rromi din zona Poiana, care si-a chemat la „pomana porcului” rudele si prietenii si au mancat pe saturate fara sa isi faca probleme ca porcul ar putea fi infestat. Problemele au aparut abia acum.
La Spitalul municipal Turda au fost internate cu „trichinella spiralis”, la inceputul saptamanii trecute, 2 persoane din comunitatea de rromi din Poiana, iar pana la finele saptamanii cazurile s-au inmultit la 8. Se presupune ca circa 30 de persoane au mancat la pomana porcului si sunt suspecte de imbolnavire, de aceea sunt tinute sub observatia medicului de familie.
Persoanele internate spre sfarsitul saptamanii, 2 copiii si 4 adulti, provin din alta comunitate de rromi, nestiindu-se exact daca cele doua cazuri au legatura. Doctorii veterinari nu pot deocamdata sa precizeze daca exista