MARELE SINGURATIC Multi dintre apropiatii scriitorului au pus moartea sa pe seama Securitatii.
In dimineata zilei de 16 mai 1980, lumea artistica a Romaniei a primit o veste cutremuratoare - scriitorul Marin Preda decedase. Comunicatul oficial semnat de mai multe institutii ale tarii - Academia Romana, Uniunea Scriitorilor si Ministerul Culturii - a fost trimis pe pagina a cincea a ziarelor timpului.
INCOMOD. De ceva vreme, Marin Preda devenise un scriitor incomod. Ultimele romane publicate de catre autor ii deranjasera pe mai-marii vremii. "Delirul" nu era agreat in Uniunea Sovietica; o revista literara moscovita l-a acuzat de "incercarea de reabilitare a lui Ion Antonescu". Romanul "Cel mai iubit dintre pamanteni" a starnit nemultumiri printre membrii de varf ai PCR. Ce i se mai reprosa lui Marin Preda putem afla din notele informatorilor de la Securitate, publicate in "Dosarul" Marianei Sipos. Dupa 1971, scriitorul a refuzat sa mai publice articole privind "raportul cu societatea" in revista Luceafarul, ceea ce fusese interpretat drept un protest "fata de masurile adoptate de partid si de stat". De asemenea, acceptase la editura Cartea romaneasca, pe care o conducea, publicarea unor opere "necorespunzatoare" - "Poemele" lui Petru Jales si "Sub semnul intrebarii" al lui Adrian Paunescu.
ULTIMA NOAPTE. In ziua de 15 mai se sarbatorea Sfantul Pangratie. Scriitorul a cerut ca de obicei femeii de serviciu de la editura - o anume Vetuta - sa ii cumpere o sticla cu rom Havana, dupa cum reiese din amintirile lui C. Turturica, redactor al editurii. Imbracat mai ingrijit ca de obicei, maestrul avea un "costum bleumarin si pantofi albi". Spre seara, dupa plecarea tuturor angajatilor editurii, Preda a fost convins sa ia un taxi pentru a ajunge acasa. Pe drum, scriitorul s-a dovedit irascibil, injurand soferul, dupa cum a relatat organelor de militie taximetr