Comparativ cu sfarsitul anului trecut, leul a scazut fata de euro cu aproape 0,7% iar fata de dolar cu 2,73%, pe fondul mentinerii de catre BNR a dobanzilor la niveluri cat mai scazute, cele overnight (la o zi) coborand saptamana trecuta la aproape 0%.
Banca centrala a sterilizat, de la jumatatea lui noiembrie trecut, doar o mica parte din excesul de lei din piata monetara. Dupa un decembrie in care speculatorii nu au tinut cont de dobanzile scazute, incapatanarea BNR a dat roade, o parte din „banii fierbinti" incepand sa iasa din piata. Joi, BNR a atras de la bancile comerciale 2,5 miliarde lei in certificate de depozit cu scadenta la trei luni. Oferta bancilor fiind foarte mare, BNR a putut sa scada dobanda la o medie de 6,04%, dupa ce anul trecut la ultima licitatie aceasta fusese de 7,10%. O astfel de dobanda indica posibilitatea ca la intalnirea CA a bancii centrale de la inceputul lunii viitoare sa asistam la o reducere a dobanzii de politica monetara.
“Euro a avut o evolutie apreciativa pe pietele emergente, inversa cu cea fata de dolar, observa un dealer. Pentru urmatoarea perioada vad o mentinere a monedei unice in culoarul 3,4 - 3,45 lei”.
Maximul saptamanii trecute a fost atins de euro miercuri, cand cursul a fost stabilit la 3,4103 lei, fata de 3,3871 lei, luni. Urmatoarele doua zile nu au adus modificari semnificative, tranzactiile din piata valutara realizandu-se intre 3,39 si 3,41 lei, vineri cotatia medie fiind de 3,4046 lei, pe o piata unde tranzactiile au fost realizate in culoarul 3,4 - 3,41 lei.
Dolarul a crescut de la 2,6031 la 2,6378 lei, valoare care a mai fost atinsa la sfarsitul lui noiembrie trecut. Moneda americana a beneficiat atat de aprecierea euro pe piata romaneasca, cat si de evolutia paritatii euro/dolar pe pietele internationale.
Comparativ cu sfarsitul anului trecut, leul a scazut fata de euro cu aproa