Nu stim pe ce s-a bazat Adriean Videanu, primarul general al Capitalei, cand a afirmat ca viata a doua milioane de bucuresteni este pusa in pericol de autoturismele vechi (?!). Ca sa priceapa tot romanul despre ce este vorba, ne-am adresat Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului (ARPM) Bucuresti, cea care monitorizeaza permanent calitatea aerului pe care il respiram. Datele ne-au fost oferite de dl Gabriel Ciuiu, sef Serviciu Monitoring.
Cele mai importante surse de poluare a aerului sunt cele fixe industriale, de obicei concentrate pe mari platforme industriale, dar si intercalate cu zone de locuit, intens populate (cu dezvoltari preponderent pe verticala).
Amplasarea lor s-a facut, din considerente economice, pe principiul proximitatii cu zonele industriale, in ideea valorificarii dotarilor edilitare, create pentru acestea si reducerii deplasarilor. Astfel, in jurul unitatilor industriale sau al altor surse de poluare, exista perimetre in care locuintele sunt potential expuse poluarii.
Gama substantelor evacuate in mediu, din procesele tehnologice, este foarte variata: pulberi organice si anorganice, care au si continut de metale (Pb, Zn, Al, Fe, Cu, Cr, Ni, Cd), gaze si vapori (SO2, NOx, NH3, HCL, CO, CO2, H2S), solventi organici, funingine etc.
Curatarea aerului de aceste otravuri se poate face numai prin imbunatatirea tehnologiei si filtrarea gazelor evacuate. Primaria nu a facut nimic, pentru a reglementa aceasta problema deosebit de grava!
Centralele electrotermice, pe locul I
Centralele electrotermice (CET) reprezinta principala sursa de poluare a aerului, in zonele urbane, prin modul de functionare cu combustibili lichizi sau/si gazosi, care deverseaza anual in atmosfera, milioane de metri cubi de SO2, NOx, CO, CO2, pu lberi, fum, cenusa volanta. Din cauza tehnologiei invechite, randamentul caza