ENIGMELE EVULUI MEDIU De-a lungul istoriei, drumul catre putere a fost presarat cu numeroase omoruri.
Feudalismul romanesc n-a cladit ziduri durabile dintr-o sumedenie de motive. Dar asasinarea rudelor - tatii de catre fii, fratii intre ei, nepotii de catre unchi si invers - , comploturile boierilor, intrigile si tradarile s-au facut simtite si in micile tari romane, ca pretutindeni in Europa medievala. Putinatatea si lipsa de obiectivitate a marturiilor din epoca fac astazi imposibila deslusirea multor omoruri savarsite de-a lungul secolelor la Baia, Suceava, Campulung, Targoviste si Bucuresti - cetatile noastre de scaun.
DRACULESTII. Vlad Tepes a fost domnul Tarii Romanesti, nu neaparat cel mai reprezentativ, dar fara doar si poate cel mai celebru in intreaga lume, datorita romanului scris de Bram Stoker si filmelor despre Dracula care au avut la baza aceasta carte. In familia lui Vlad Tepes, nici un barbat cu sanse oricat de mici de a ocupa tronul nu a apucat batranetea. Draculestii, cum se numea in epoca familia lui Tepes, se trageau din Mircea cel Batran, iar rivalii lor Danesti aveau ca stramos pe Dan, fratele lui Mircea cel Batran. Avand de partea lor diverse factiuni boieresti, cele doua familii s-au luptat zeci de ani pentru tronul muntean.
MOARTEA VIOLENTA, "TRADITIE" DE FAMILIE. Domnul Tarii Romanesti Vlad al II-lea, zis Dracul, tatal lui Vlad Tepes, a murit in 1447, asasinat de boieri din ordinul lui Iancu de Hunedoara. Impreuna cu el era si fiul sau Mircea, fratele lui Vlad Tepes, care i-a impartasit soarta. Din cate se zvonise, fratele lui Vlad, Mircea, a fost ingropat de viu. Ajuns pe tron, Dracula a dorit sa razbune moartea tatalui si a fratelui sau. In 1461, Vladislav al III-lea, pretendent la tron din familia rivala a Danestilor, a fost ucis din ordinul lui Vlad Tepes, dupa ce in prealabil fusese pus sa-si sape singur mormant