SEFUL SIGURANTEI A fost sau nu "asul" Sigurantei ucis in inchisorile comuniste in anul 1950?
In viziunea opiniei publice, un sef al serviciilor secrete, de oriunde ar proveni, nu poate avea o moarte normala. Intotdeauna spionii, agentii secreti au dus o viata ascunsa, dincolo de privirile curiosilor. Asa s-a intamplat si cu cel mai important om al Sigurantei romane - asa cum se intitula serviciul secret inainte de 1945.
LA MOSCOVA. Viata lui Eugen Cristescu dupa evenimentul de la 23 august 1944 a fost una plina de aventuri. Impreuna cu fostul sef al Jandarmeriei romane, generalul Constantin Tobescu, s-a perindat prin mai multe localitati ale tarii, evitand astfel contactul cu noile autoritati. Dupa o saptamana, facandu-si curaj, si-a inaintat demisia din functia de director general al Serviciului Secret de Informatii. In acelasi moment, Ion Antonescu era arestat de sovietici si dus pentru ancheta la Moscova. Aceeasi soarta l-a asteptat si pe Eugen Cristescu, dupa ce fusese preluat de Comandamentul Aliat Sovietic. In luna aprilie a anului 1946 a fost "returnat" autoritatilor de la Bucuresti. A inceput un joc periculos cu noii stapani ai tarii. Mai-marii timpului i-au usurat viata in temutul penitenciar de la Vacaresti, in schimbul pretioaselor informatii pe care acesta le strecura la interogatorii. In acest sens exista numeroase marturii. Gabriel Balanescu - colegul sau de celula - isi amintea cu invidie de "cafeaua cu lapte si cornurile" pe care detinutul Cristescu le primea, in conditiile in care ceilalti erau tinuti la limita foametei.
VARIANTA OFICIALITATILOR. La data de 12 iunie 1950, ofiterul de serviciu al inchisorii Vacaresti a intocmit raportul cu privire la moartea lui Eugen Cristescu: "Astazi, la orele 15, am fost anuntat de plutonier major Dinca Gheorghe, care face post in raza celulei cinci, unde se gasea detinutul Eugen Cristescu. Mi-a