NAE IONESCU Survenita in conditii speciale, moartea lui Nae Ionescu a ridicat tot felul de intrebari.
Nae Ionescu a fost una dintre cele mai controversate personalitati ale anilor â30. El sustinea ca tineretul trebuia sa preia conducerea tarii, apropiindu-se de junii nationalisti de la Universitatea din Bucuresti, iar mai apoi, de Miscarea legionara (dupa 1933).
IN TEMNITA. Relatiile "Profesorului" cu Miscarea legionara vor avea un deznodamant nefericit pentru el, deoarece va intra in conflict puternic cu regele. Nae Ionescu a fost arestat la 8 mai 1938, in contextul intemnitarii principalilor lideri legionari. Alaturi de Mircea Eliade si de alti extremisti de dreapta, a stat in lagarul de la Miercurea-Ciuc. Insa, in octombrie 1938, starea sanatatii lui se inrautateste si este transferat la Spitalul "Gheorghe Marzescu-Nou" din Brasov. I se pune diagnosticul "astenie nervoasa cu tulburari gastro-intestinale, ameteli, insomnii". Armand Calinescu, ministrul de Interne, a refuzat sa-i ridice regimul de lagar, deoarece credea ca verdictul medical era intocmit fals.
In cele din urma, a fost eliberat de la Miercurea-Ciuc la 21 iunie 1939, stabilindu-i-se domiciliul obligatoriu in vila sa de la Baneasa. Insa putea primi pe oricine in vizita, inclusiv pe studentii sai.
INIMA⦠Eliberarea nu i-a adus lui Nae Ionescu si imbunatatirea sanatatii. La 26 august 1939, "Profesorul" a suferit un infarct, urmat de o stare generala proasta. Starea sa emotionala s-a agravat dupa asasinarea lui Armand Calinescu (21 septembrie 1939), deoarece se zvonea ca va fi arestat, sau chiar impuscat demonstrativ. "Socul" asasinarii primului-ministru a trecut, dupa care statutul lui Nae Ionescu s-a imbunatatit, fiindu-i ridicat domiciliul obligatoriu.
Pianista si scriitoarea Cella Delavrancea, ultima iubire a "Profesorului"
DECES SUSPECT? La 10 martie 1940, Nae I