Oua in sos de lapte.
Ingrediente (pentru 4-6 persoane): 600 ml lapte, 1/2 cub concentrat de pui (Knorr) faramitat, 250 g ceapa taiata felii, 25-40 g unt, 2 linguri amidon, sare, piper negru macinat, 1 varf de cutit piper de Cayenne, 1 varf de cutit nucsoara rasa, 6 oua fierte tari, taiate in patru.
Mod de preparare:
Se incinge laptele si se dizolva in el cubul de concentrat de pui (faramitat).
Se caleste ceapa circa 10 minute in untul incins, pana ce devine sticloasa, se incorporeaza amidonul si pe urma se toarna laptele, putin cate putin. Se lasa sosul sa dea in clocot, amestecand intruna, se fierbe, circa 10 minute, la foc mic, amestecand in continuare, din timp in timp, si se condimenteaza cu sare, piper negru, piper de Cayenne si nucsoara.
Se introduc in sos sferturile de oua fierte - lasand cateva deoparte pentru garnisit - si se lasa sa se incinga.
Se pun ouale cu sos in 4-6 boluri mai mici si se garnisesc, inainte de a le servi, cu ouale puse deoparte tocate marunt. Ouale astfel preparate se pot servi ca aperitive - 6 portii - sau ca fel principal - 4 portii.
Placinta cu ciuperci
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 aluat de tarta cu diametrul de 23 cm copt pe jumatate, 1 albus batut usor, 225 g ciuperci, 25 g unt, 1 lingura ulei de masline, 1/2 ceapa verde tocata marunt, sare, piper negru macinat, 1 1/2 lingurita faina, 150 ml frisca nebatuta (sau smantana subtire), 1 ou batut, 1 lingura vin sec.
Mod de preparare:
Se-ncinge cuptorul la 190gr.. Aluatul pe jumatate copt se lasa in forma si se unge cu albusul batut.
Se curata ciupercile, se indeparteaza piciorusele si se taie in patru palariile. Se-ncing intr-o cratita untul si uleiul de masline, se caleste ceapa, pana ce devine sticloasa, dupa care se adauga ciupercile, se lasa sa fiarba, si ele, aproximativ 3 minute, amestecandu-l