Potrivit normelor in vigoare, furnizorul de servicii de sanatate la care apeleaza posesorii Cardului european de asigurari sociale de sanatate (CEASS) trebuie sa aiba fata de acesta aceeasi abordare ca in cazul in care are un pacient nou care nu este pe lista sa de asigurati, nu locuieste in zona respectiva sau este asigurat la o alta institutie de asigurari decit cea la care doctorul are contract.
Acelasi tratament
Astfel, faptul ca o persoana detine un Card european de asigurari sociale de sanatate in locul documentului de asigurare de sanatate a statului membru nu implica nici o schimbare in abordarea medicului fata de respectiva persoana.
Cu alte cuvinte, atunci cind o persoana contacteaza furnizorul de servicii de sanatate, problema de care se plinge pacientul trebuie sa fie stabilita si tratata de doctorul care il primeste.
De asemenea, posesorii CEASS vor avea dreptul de a le fi rambursate prestatiile in natura care devin necesare din punct de vedere medical in timpul sederii lor pe teritoriul altui stat membru, tinind cont de natura prestatiilor si de durata prevazuta a sederii lor.
Astfel, in aceeasi situatie medicala, tratamentul care trebuie acordat pacientului cu card este acelasi ca tratamentul pe care doctorul l-ar acorda unei persoane asigurate din acelasi stat membru in aceleasi circumstante sau ca si tratamentul acordat unei persoane aflate temporar in afara localitatii de rezidenta fara a fi medicul curant al acestuia.
Tratamentul acordat are scopul de a-i permite persoanei sa isi continue, daca doreste, sederea temporara, in conditii medicale sigure. Cu alte cuvinte, pacientul nu trebuie sa fie pus in situatia de a fi obligat sa se intoarca acasa pentru a fi tratat.
Unele analize nu sint disponibile in alte tari
Exista anumite analize sau tratamente care, de reg