In sezonul de vanatoare 2006-2007 pot fi recoltati 300 de ursi, conform legii referitoare la numarul de exemplare din aceasta specie, publicata saptamana trecuta in Monitorul Oficial. In Romania, tariful pentru impuscarea unui urs poate varia de la 5.000 la 7.000 de euro, in functie de punctajul CIC al trofeului, in cazul de fata, blana. Astfel, daca facem o medie de 6.000 de euro per urs vanat, printr-un simplu calcul rezulta ca Asociatia Generala a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi din Romania se va alege la sfarsitul anului cu nu mai putin de 1,8 milioane de euro doar de pe urma trofeelor de urs. Bineinteles, suma va fi mult ridicata si de celelalte efective de animale care vor intra in colimatorul vanatorului. Daca luam de pilda cerbul comun, cu un trofeu de peste 11,5 kilograme, pentru impuscarea unui asemenea exemplar, vanatorul trebuie sa scoata din buzunar cel putin 8.800 de euro (aproape 310 milioane de lei vechi), suma generoasa daca tinem cont ca anul trecut au fost recoltate 853 de exemplare. In cazul in care masa trofeului este mai mare de 11,5 kilograme, pentru fiecare 10 grame in plus se mai platesc 60 de euro. Tot in cazul cerbului, daca piesa este ranita, dar nu si recuperata, vanatorul trebuie sa plateasca pentru aceasta 800 de euro. De asemenea, Asociatia percepe tarife si pentru fiecare foc tras gresit, astfel incat pentru fiecare rateu vanatorul plateste 150 de euro.
Romania - cea mai mare densitate de ursi pe metru patrat
CIC este punctajul international determinat pentru blana, dupa formula de evaluare a trofeului. De asemenea, in functie de masa trofeului, un caprior se poate vana si la un tarif de 2.900 euro - limita maxima a tarifului minim.
In Romania exista si vanat care poate parea ceva mai atractiv in ceea ce priveste tariful de impuscare. Lupul poate fi vanat, in functie de evaluarea trofeului, in schim