(Foto: Gazeta de Cluj)
S-a spus de nenumarate ori ca banii cheltuiti de la inceputul campaniei de inchidere a mineritului ar fi asigurat pe cel putin 20 de ani functionarea sistemului minier maramuresean, in care mii de oameni ar fi avut locuri de munca.
Lucrurile au stat insa altfel, asa ca, in momentul de fata, toti minerii au cerut disponibilizarea, primind 200 de milioane lei vechi si garantia ca in urmatorii 2 ani vor primi lunar plati compensatorii, in majoritatea cazurilor aproape la fel de mari ca si salariile de pe vremea cand lucrau.
Acum s-a ajuns la o situatie de-a dreptul incredibila, sa nu spunem absurda, care denota din punct de vedere financiar o strategie extrem de paguboasa.
Nu spunem ca minerii nu meritau banii de disponibilizare, ca fiecaruia ii prinde bine un ban in plus, dar oricine isi poate da seama ca situatia ridica grave semne de intrebare atat din punct de vedere logic, cat si economic: dupa ce s-au dat la toata lumea cele 200 de milioane, se doreste reangajarea a 2.100 de oameni.
Primavara infloreste productia! Directorul Companiei Remin relateaza situatia din momentul de fata: „acum nu exista productie. Lucram pe un program de securizare prin care asiguram paza activelor, evacuarea apelor si intretinerea iazurilor, mai mult lucrari de mediu si de paza. Mai sunt circa 700 de mineri si toti isi vor primi salariile pe ianuarie si februarie.
Banii pentru disponibilizari i-am dat la toti inclusiv acestor 700 de mineri care mai sunt acum. Ei sunt pe preaviz pana la sfarsitul lunii ianuarie. Din 1 februarie apare o noua ordonanta de guvern prin care se zice ca pentru lucrarile de inchidere, conservare si ecologizare putem sa-i angajam in primul rand pe cei care au plecat. Vom vedea din martie cu cine vom lucra.
@N_