Foto: mytravelguide.com
Presedintele Basescu ar vrea sa o transforme intr-o „Mediterana a Estului”. Ministerul de Externe spune ca se afla pe lista sa de prioritati de grad zero. UE nu are in acest moment o politica definita pe acest subiect, dar presa europeana incepe sa o abordeze ca subiect. Marea Neagra - caci despre ea este vorba - este unul dintre obiectivele majore ale politicii externe a Romaniei.
Actuala putere si-a propus sa o promoveze pe agenda euro-atlantica. Care este totusi castigul acestei politici? Politic sau economic?
Chiar daca zona Marii Negre este departe de a se asemana cu spatiul atlantic de securitate colectiva, aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana va duce la o sporire a interesului statelor membre UE pentru aceasta regiune si, implicit, la o serie de procese ce au ca scop dezvoltarea si consolidarea economiei din bazinul pontic.
Cat de realizabil este insa acest proiect?, l-am intrebat pe analistul militar Radu Tudor.
“Proiectul este perfect viabil, mai ales in contextul tranzitarii cailor energetice dinspre Asia Centrala spre Europa Occidentala prin Marea Neagra. Cu atat mai valoroasa este aceasta zona cu cat s-a marit numarul tarilor riverane membre NATO si UE, respectiv Romania si Bulgaria.
Totusi, resursele financiare si cele politice din zona estica a Marii Negre nu permit o dezvoltare atit de rapida pe cat ar dori Romania”, a spus Radu Tudor.
“Uniunea Europeana va trebui sa trateze Marea Neagra ca pe un spatiu politic, economic si de securitate de interes direct. Acum, Marea Neagra apartine prin cel putin doua tari riverane si Uniunii Europene”, a adaugat Tudor.
Intr-un interviu acordat la sfarsitul lunii decembrie publicatiei franceze „Le Monde”, presedintele Romaniei facea o evaluare a situatiei din zona Marii Negre, cand aceasta urma sa