Retailerii romani pot vinde orice fel de jocuri video, chiar si cele de o violenta extrema, gen "Counterstrike", catre persoane de orice varsta, indiferent daca pe eticheta produsului se specifica o varsta minima de la care se poate achizitiona. Aceasta deoarece in Romania nu exista, inca, o lege care sa interzica expres acest lucru.
Astfel, daca in SUA sau UE exista controverse serioase in privinta interzicerii spre comercializare a unor jocuri considerate de o violenta extrema, la noi exista doar o asa-zisa "lege morala" care face ca, la casa, sa nu se permita achizitionarea de catre tineri considerati de varste fragede.
"In momentul instituirii unor norme exprese care sa restrictioneze vanzarea unor produse comercializate de societatea noastra, ne vom alinia si respecta prevederile legale", spun reprezentantii Media Galaxy. Potrivit acestora, desi nu exista o anumita lege care sa specifice de la ce varsta se poate achizitiona un joc, totusi, la casa, daca o persoana pare prea tanara pentru a putea cumpara respectivul joc nu i se permite achizitionarea lui. Bineinteles insa ca mai exista si scapari, admit reprezentantii retailerului, dar, in orice caz, media de varsta a celor ce cumpara din magazinele noastre e sensibil peste 16 ani. Media de varsta a celor ce cumpara din reteaua Diverta, liderul national in comercializarea de jocuri, este de peste 20 de ani, spun reprezentanti ai companiei, iar cei ce sunt sub aceasta varsta sunt, de obicei, insotiti de parinti.
Eticheta cu limita de varsta, in partea stanga-jos a jocului original importat
Toate jocurile, originale, importate din UE sunt etichetate in stanga jos cu o limita de varsta. Totusi din cauza fenomenului de piraterie pe acest segment care, in Romania, depaseste 90%, nu e exclus ca sa se intample o situatie ca in Germania, unde un tanar impatimit de astfel de jocuri