AMIGDALITA FATALA Printre cele mai neasteptate decese ale istoriei contemporane este cel al lui Ion I.C. Bratianu.
Ion I.C. Bratianu a fost principala figura politica a inceputului de secol XX. Ca fiu al lui Ion C. Bratianu, a avut o ascensiune rapida pe scena publica. Prin activitatea sa din timpul primului razboi mondial, a devenit cel mai important politician al Romaniei intregite.
O BOALA NEASTEPTATA. Moartea regelui Ferdinand (20 iulie 1927) "inviorase" putin scena politica din Romania, opozitia national-taranista sustinand ca disparitia regelui trebuia sa aduca si sfarsitul "dictaturii" lui Ionel Bratianu. In aceasta atmosfera tulbure, la 18 noiembrie liderii politici afla ca Ionel Bratianu e grav bolnav, rapus de o febra puternica si dureri de gat.
MOARTE-FULGER. Cazut la pat, Bratianu a fost consultat de cei mai renumiti medici ai epocii, de sanatatea sa ingrijindu-se mai ales colegul de guvern, dr. Constantin Angelescu. La 23 noiembrie, dimineata, bolnavul a inceput sa se asfixieze, dr. Angelescu decizand sa intervina chirurgical pentru a-i usura respiratia. Astfel ca, sub trahee i-a fost introdusa o canula. Insa curand aceasta canula s-a umplut cu puroi, infectia s-a generalizat si a trecut in sange. Ionel Bratianu nu mai putea vorbi, comunicand cu apropiatii prin inscrisuri.
Istoricul Gheorghe I. Bratianu, fiul lui Ionel Bratianu, a avut si el parte de o moarte suspecta, in aprilie 1953. Unii spun ca s-ar fi strangulat in celula de la Sighet, altii ca ar fi fost omorat in bataie
In seara de 23 noiembrie, Ionel Bratianu a suferit o noua interventie chirurgicala la gat, fiindu-i extirpati cativa ganglioni. Insa starea lui s-a inrautatit, nemaiputand comunica nici prin scris cu familia. O febra puternica l-a cuprins din nou, fiind pus la tuburi cu oxigen. In zadar au incercat medicii sa-l readuca la starea de constienta, deoarece