Instanta suprema va judeca astazi cererea procurorilor de prelungire a mandatelor de arestare emise pe numele celor patru inculpati in dosarul "Spionaj si tradare".
Pentru a convinge completul de necesitatea unei astfel de masuri, anchetatorii au scos pe tapet noi afaceri ale grupului, intrate in cercetari, dar si invinuiri proaspete.
Vadim Benyatov Don a fost recent invinuit si pentru tentativa la subminarea economiei nationale. Acuzatia vizeaza presupuse incercari ale consultantului de a obtine pentru grupul MARCO (actionar majoritar in industria autohtona de aluminiu) un contract cu Nuclearelectrica de furnizare a energiei electrice la preturi preferentiale, pe o perioada de 15 ani.
Stanchev si Donciu au noi acuzatii de spionaj si tradare, "cu privire la culegerea, procesarea si transmiterea de date, informatii si documente confidentiale din cadrul industriei nationale de aparare", sustin anchetatorii. Potrivit cererii de prelungire a arestului preventiv, in acest domeniu ar intra societatile Romaero si Avioane Craiova.
MARTURII. Anchetatoii invoca de asemenea declaratiile a zece martori audiati in ultima luna. Printre acestia se afla presedintele PAS Petrom, Liviu Luca, directorul general al OMV si presedinte al CA Petrom, Wolfgang Ruttenstorfer, dar si vicepresedintele UDMR, Gabor Kerekes, considerat de procurori drept unul dintre politicienii cu care avea relatii Stanchev. Liviu Luca nu s-a ferit sa-l incrimineze pe Stanchev, spunand ca acesta "avea trecere" la ministrul Seres cu privire la incercarile sale si ale bulgarului de cumparare a 8% din actiunile Petrom. Directorul general OMV a negat ca Stanchev i-ar fi fost vreodata consultant personal, iar Kerekes a recunoscut ca a beneficiat de cartela telefonica austriaca de la consultant. Instanta suprema va judeca astazi cererea procurorilor de prelungire a mandatelor de arestare emise p