Indicele BET - FI al Bursei de Valori Bucuresti a pierdut aproape tot ce-a castigat in primele trei zile de cresteri febrile din acest an.
Ieri, evolutia actiunilor cotate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) nu a scapat de tendinta descendenta, instalata pe termen scurt, dupa ce a trecut febra cresterilor din primele 3 zile ale anului.
REPERE. Fata de valorile ultimei zile de tranzactionare din anul trecut, indicele BET (al celor mai importante zece actiuni listate) mai intai a crescut cu 7,1%, pana la 5 ianuarie, ca ieri sa fie mai mare doar cu 6,3%, atingand pragul de 8.558,8 puncte. Si mai rau, cu cele 63.046,3 puncte ale sale, indicele BET - FI (al celor cinci societati de investitii financiare - SIF) era ieri doar cu 0,05% mai mare decat in 19 decembrie, dupa ce la 5 ianuarie fusese superior cu 6,7%.
AGITATIE. Frisoanele primelor doua saptamani "europene" din ringurile electronice ale Bursei s-au produs cu valori mari de tranzactii, ceea ce ii pune in incurcatura pe analistii profesionisti. Temperatura Bursei, altfel spus - sensul preturilor, era sigur alta la 9 ianuarie, dupa ce se tranzactionase, "pe crestere" sau cu preturi in stagnare actiuni in valoare de aproape 291,3 milioane de lei. Ca s-o egaleze valorii tranzactiilor derulate "pe scadere", din 9 ianuarie pana ieri ii mai lipseau doar 19 milioane. Fenomenul schimbarilor bruste de sens de evolutie are si un nume: volatilitate. Cresterea de ieri s-a "evaporat" astazi. Analistii recunosc ca afluenta investitorilor straini, stimulati de aderarea la UE, este una dintre cauzele nervozitatii din piata. Investitorii straini care au cumparat in prima perioada s-au grabit si "si-au marcat" profitul. Au vandut in castig in a doua perioada. Tintele lor preferate au fost, ca de obicei, companiile petroliere, bancile, SIF-urile, si numai cateva altele in afara acestora.
INCEPATORII. Brokerii re