Integrarea Romaniei si Bulgariei ii permit Uniunii Europene sa-si pastreze titlul de cea mai mare economie a lumii. Fara includerea acestor tari, UE ar fi cedat din nou fotoliul de lider Statelor Unite.
Potrivit proiectiilor Fondului Monetar International, PIB-ul UE-25 - calculat la paritatea puterii de cumparare - ar fi urmat sa se plaseze in 2007 la 13.539,4 miliarde dolari internationali, fata 13.678 miliarde - PIB-ul SUA.
Noroc ca a devenit UE-27 si va primi o „injectie” de 300 de miliarde - PIB-urile Romaniei (218,9 miliarde dolari internationali) si Bulgariei (82,5 miliarde) -, ceea ce o va ajuta sa depaseasca PIB-ul Statelor Unite cu 160 miliarde dolari internationali.
Precizam ca paritatea puterii de cumparare (PPC) exprima numarul de unitati valutare necesare pentru achizitia aceluiasi volum de bunuri si servicii care se pot obtine pe baza unitatii monetare de referinta (in cazul nostru, dolarii internationali) si are avantajul ca elimina discrepantele legate de nivelul preturilor intre tarile sau grupurile de tari care fac obiectul comparatiei.
China - adevaratul adversar
Asadar, prin aderarea Romaniei si Bulgariei, Uniunea Europeana se va plasa iarasi in fata Statelor Unite. Dar cum va reusi UE sa transeze disputa cu cea mai populata tara a lumii, China? In 2005, PIB-ul statului asiatic l-a depasit la pas pe cel al Marii Britanii, dupa ce anterior surclasase avutiile nou-create in alte doua state europene din G7: Franta si Italia.
Germania, ocupanta locului trei in clasamentul mondial (dupa Statele Unite si Japonia), ii simte deja rasuflarea in ceafa. Iar potrivit estimarilor actuale, in 25 de ani economia Chinei va fi mai mare decat cea a UE ori a Statelor Unite.
Care este secretul prin care o economie de jumatate de miliard de locuitori o poate bate pe una de 1,3 miliarde? Nu-i niciun