Documente:
Ce crede un producator despre normele care-l arunca afara din piata
(16.01.2007) MP3
Cum ar fi daca astazi ati fi anuntat ca peste trei zile veti ramane fara fara loc de munca sau fara afacere? Ca tot ce ati construit de-a lungul timpului va disparea in cateva zile, dintr-o simpla miscare de condei? Cu aceasta situatie se confrunta micii producatori romani de alimente. Printre ei, tarancile care vand branza in Piata Norilor din Bucuresti, de mai bine de 20 de ani.
Tanti Stela vinde de 20 de ani branza in BucurestiFoto: HotNews.ro
Motivul - un ordin de la Ministerul Agriculturii, care - in numele normelor UE - le interzice sa mai vanda ca pana acum. Marti, cu cateva zile inainte de intrarea in vigoare, Ministerul Agriculturii s-a razgandit si le-a mai dat sase luni de gratie.
"Oi cu urechelnite in ureche"
Tanti Stela si Tanti Vasilica lucreaza de 20 de ani intr-o piata bucuresteana. Vand mai bine de 15 tone de branza anual, au o hala micuta din termopan, construita cu banii lor, apa calda si curatenie ca-n farmacie.
Stela e din Giurgiu, face naveta in fiecare zi de 20 de ani. La 7 dimineata e in Bucuresti, isi vinde branza, iar seara se intoarce la cele 600 de oi si cele 23 de vaci pe care le are in gospodarie.
Si-a luat cotele de lapte, si-a inregistrat la primarie toate animalele si toate au acum "urechelnite" de identificare.
Are un baiat de 20 de ani, printre putinii de varsta lui care a ramas in sat. A terminat un liceu cu specific zootehnic si nu are de gand sa plece din satul natal.
Familia Stelei traieste exclusiv de pe urma animalelor: ei lucreaza pamantul pentru a-si hrani oile si vacile, ei le mulg, ei fac branza, pe care tot ei o transporta si o vand la Bucuresti. De pe urma oilor se aleg numai cu laptele. Lana nu se mai vinde de ani de z