Doua miliarde de litri de lapte se vor duce pe apa sambetei din acest an. Romaniei i-a fost alocata, in cadrul negocierilor cu Uniunea Europeana, o cota de lapte de 3 miliarde de litri fata de o productie anuala de 5 miliarde. Iar cota nu poate fi depasita pentru ca vin penalizarile: 0,2783 euro pentru fiecare litru produs in plus.
Vestea buna este ca preturile la lactate vor scadea, iar fermierii vor primi mai multi bani, cu titlu de subventie.
Diferit de tarile occidentale, Romania are o problema in legatura cu livrarile de lapte. O mare parte din cota alocata este reprezentata de vanzarile directe ale fermierilor, de peste 1,9 miliarde litri de lapte, comparativ cu 1,2 miliarde care se proceseaza.
Asta arata ca numarul fermelor care respecta normele europene este foarte mic, in comparatie cu al fermelor de subzistenta, acolo unde sunt unul-doua capete de bovine. Asa se face ca in tara noastra au solicitat cota de lapte 850.000 de producatori, cifra care se apropie de numarul total de producatori din Uniunea Europeana! Comparativ, in Olanda sunt doar 25.000 de producatori.
Asa cum am mentionat, in tara noastra se produc anual cinci miliarde de litri de lapte, iar cota alocata de UE este de trei miliarde. In schimb, vechii membri ai UE si-au tras partea leului din cota totala de lapte. Astfel, micuta Olanda are o cota de 11 miliarde de litri/an, iar Germania - de 28 de miliarde.
In Romania, incepand din acest an, surplusul de doua miliarde de litri nu va mai putea fi vandut, asa ca va trebui consumat in gospodarii. Cotele pentru vanzarea directa, respectiv pentru procesare vor putea fi modificate pe baza datelor concrete pentru anul 2006, dar mutarea nu se va putea realiza decat din cota de vanzare directa catre cea stabilita pentru procesare.
Cine sufera?
Una dintre consecintele introduceri