(Foto: Ziarul de Sibiu)
Ultimul drum pe lumea asta, drumul spre cimitir, seamana cu viata omului. Daca omul a fost sarac, va fi inmormantat cu cel mult 1.270 lei, ajutorul primit de la Stat. Cei care au fost oameni instariti in timpul vietii, trec dincolo in sicrie de sticla, de peste 4.000 de lei. In cazul tinerilor care dispar pe neasteptate, durerea rudelor nu mai are pret. Cele mai multe inmormantari se fac in ianuarie sau in lunile de vara.
Pe lumea asta, totul are un pret, iar drumul spre cimitir nu face exceptie. In zilele noastre, doar oamenii de la tara isi mai planifica din timpul vietii inmormantarea, dar asta nu inseamna ca orasenii nu pun bani deoparte pentru zilele cand nu au sa mai fie.
In orase, firmele specializate in servicii funerare se ocupa imediat dupa deces de ceea ce oamenii simpli din mediul rural isi pun treptat deoparte, dupa bani si dupa plac, daca isi permit. Indiferent unde s-au nascut si au trait, daca bani nu sunt, rudele incearca sa se descurce cu cheltuieli cat mai mici. „Nu te poti pune cu durerea omului.
Oamenii sunt speriati, dar cu ajutorul de inmormantare primit de la Stat, de 1.270 lei, se poate face o inmormantare decenta, cu strictul necesar, fara sa se mai faca pomana”, spune Elena Mitoi, administratorul societatii de servicii funerare Eterna Sib.
In familiile bogate, o inmormantare poate depasi lejer 3.000 de lei, iar daca decedatul a avut gusturi extravagante, numai sicriul va fi de 4.000 de lei si va fi din... sticla. Si atunci cand e vorba de moartea neasteptata a unui tanar, rudele indurerate nu se mai gandesc la bani.
"Chiar daca nu au un ban in casa, pus deoparte, in astfel de cazuri familia ii cumpara tot ce e mai frumos. In felul acesta isi exprima durerea si parerea de rau”, adauga Elena Mitoi. Pe