Intr-un interviu acordat publicatiei Revista 22, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu afirma ca in acest moment, PNL se afla la acelasi scor in sondaje la care s-a aflat in 2004 si nu e interesat sa rupa Alianta.
Ce inseamna „adevaratii liberali“? Am auzit aceasta sintagma des repetata la Congresul extraordinar al PNL.
Inseamna recunoasterea faptului ca suntem intr-o competitie pentru conotatia de liberali. Eu nu cred ca suntem intr-o competitie pentru doctrina liberala.
Fostii nostri colegi care isi infiinteaza Partidul Liberal Democrat si-au asumat afilierea la doctrina populara, dar cu siguranta magia cuvantului liberal functioneaza, o folosesc si dansii, iata, si sigur ca noi suntem extrem de gelosi in a o proteja.
„Adevaratii liberali“ trebuie sa fiti dvs., PNL?
Nu, adevaratii liberali cred ca sunt cei care practica doctrina liberala. Noi incercam din rasputeri de 16 ani nu numai s-o practicam, dar s-o si promovam, ceea ce nu-i usor intr-o societate care a fost constituita total nonliberal si antiliberal inainte de '89. Pasi mari s-au facut, prin noi si prin altii, dar mai e mult pana sa traim intr-o societate liberala.
Doctrina liberala
Pana la urma, care sunt sursele liberalismului PNL? Mai multi delegati la congres au scandat sloganul „prin noi insine“. Deci, ar fi un liberalism marca Ionel Bratianu, anii '20, secolul trecut. Varujan Vosganian a vorbit de conectarea PNL la ideologia liberala europeana.
Eu cred ca trebuie sa plecam de la liberalismul istoric, de la meritele sale perene. Nu fiecare punct doctrinar din anii 1880 sau 1930 este de actualitate, e de domeniul evidentei. Sunt de actualitate cateva idei fundamentale. Astazi traim intr-o alta lume, complet schimbata social, cultural si tehnologic.
Tocmai de aceea a fost foarte bine ca prima zi a congresu