Prin ce se deosebeste un neam de altul? La sfarsitul secolului al XIX-lea, istoricii, psihosociologii si antropologii incep sa fie preocupati de determinarea caracteristicilor mentale ale diverselor comunitati, etnii si natiuni. Prototipul de baza este reprezentantul categoriei celei mai numeroase a neamului din acea vreme. In cazul nostru, taranul roman - descris mai mult prin defecte... Plugarii si ciobanii mioritici la inceputul secolului al XX-lea. La sfarsitul secolului al XIX-lea, istoricii, psihosociologii si antropologii incep sa fie preocupati de determinarea caracteristicilor mentale ale diverselor etnii si natiuni. Prototipul de baza este reprezentantul categoriei celei mai numeroase a neamului din acea vreme. In cazul nostru, taranul roman - descris mai mult prin defecte...
Intemeietorul etnopsihologiei (psihologia popoarelor) a fost W. Wundt, psihologul german care a creat si primul laborator de psihologie. Lucrarea, in zece volume, avand ca tema "sufletul popoarelor", pe care-a scris-o el, a deschis calea multor abordari privind caracteristicile mentale ale diverselor comunitati, etnii si natiuni. S-a utilizat, in principal, metoda comparativa si psihoistorica (studiul productiilor populare, limbii, obiceiurilor, miturilor si religiilor), rezultand domeniul mentalitatilor colective.
Astazi se stie ca, din punctul de vedere al distributiei inteligentei si aptitudinilor creative, criteriul etniei nu indica diferente semnificative. Nu poate fi stiintific demonstrat, asadar, ca un popor e mai destept ori mai talentat decat altul. Ceea ce conteaza sunt conditiile de educatie si afirmare, diferite intr-o comunitate etnica in raport cu alta. Fara ucenicia, scolile de specialitate si fara mediul "capitalei luminilor", Brancusi ar fi ramas taran iar Enescu ajungea, probabil, "primas" al vreunui taraf de lautari.
Romani despre romani. In li