Daca Congresul extraordinar al PNL a avut vreo miza, aceasta nu poate fi decat pregatirea partidului pentru marea confruntare cu presedintele Traian Basescu. Obuzele cu care liberalii trag spre Cotroceni se afla in depozitul de munitie al PNL de cel putin un an. Teme precum bonapartismul lui Basescu, colaborarea lui cu Securitatea nu vor mai interesa decat nucleul dur al simpatizantilor PNL.
Insa subiectul reformarii serviciilor secrete, caruia premierul Tariceanu i-a acordat un spatiu generos in discursul de la congres, va avea un ecou mai mare atat in electoratul din Romania, cat si in cancelariile lumii.
Lansarea acestei teme la un congres de partid, fie el si de guvernare, cat mai ales tonul critic la adresa serviciilor de informatii dovedesc ca Tariceanu acorda o importanta foarte mare adoptarii legilor sigurantei nationale, in varianta propusa de guvern.
Critica pe care premierul o face serviciilor este fundamentata: sunt prea multe servicii, prea stufoase, au prea multi angajati, cheltuiesc prea multi bani. |ntr-adevar, serviciile trebuie de urgenta reformate.
|nsa miza nu pare a fi tocmai modificarea legislatiei in domeniu, intr-adevar depasita si care permite abuzuri, cat controlul asupra serviciilor de informatii, pe care premierul spera sa-l redistribuie dupa adoptarea noilor legi.
Contextul in care PNL relanseaza aceasta dezbatere, marcat de confruntari dure in sanul Aliantei, nu lasa loc analizelor obiective, discutiilor pe un ton masurat intre expertii in materie de securitate, afiliati diferitelor partide politice, ci sugereaza faptul ca premierul considera ca, lovind in serviciile secrete, submineaza baza de putere a presedintelui Basescu.
Nu o data, lideri liberali au acuzat serviciile ca ar inscena atacuri impotriva premierului. La fel s-a intamplat si in recentul scandal declans