Se trezesc de la cinci dimineata ca sa fie siguri ca nu mai rateaza audienta. Isi imbraca hainele groase si isi poarta bolile si temerile pana in capatul celalalt al orasului, la Casa de Pensii a Municipiului Bucuresti. Asteapta in frig pana la ora 8:30, cand se deschid usile si se pot aseza la coada.
Pensionarii vin la Casele de pensii pentru a aduce actele necesare recalcularii pensiei. Altii stau la coada pentru a face rost de talon sau pentru a dovedi ca adresa si codul numeric au ramas neschimbate de cand au iesit la pensie. Angela Stefanescu a lucrat la o fabrica de ace, acum falimentara, si are, la cei 54 de ani ai sai, o pensie de 199 RON. Si-a depus din august actele pentru recalculare, a trecut pe la Casa de pensii si inainte de Craciun, dar n-a reusit sa obtina vreun raspuns. Astazi a venit iar din Militari, chinuita de durerile celor zece operatii de hernie de disc, cu gandul ca isi va rezolva problema. Coada pe care a vazut-o la ghiseu a cam speriat-o: "Inainte aveau program in fiecare zi, acum am constatat ca pentru Sectorul 6 e program numai luni."
SITUATIE. Foarte multi dintre oamenii in varsta au venit dupa talon, caci un pensionar fara talon nu e nimic. Nu poate sa mearga la medic sau nu poate circula gratuit pe mijloacele de transport in comun. "Iar daca nu mi-l iau trei luni consecutiv, ma declara mort si nu-mi mai trimit nici pensia", spune Aurel Munteanu, un fost avocat de 65 de ani. In mod normal, taloanele ar trebui sa ajunga acasa prin intermediul postei, asa cum banii le sunt platiti prin CEC sau banca. "Am zis ca ne modernizam cu acest card, dar e mai rau", crede avocatul. Se trezesc de la cinci dimineata ca sa fie siguri ca nu mai rateaza audienta. Isi imbraca hainele groase si isi poarta bolile si temerile pana in capatul celalalt al orasului, la Casa de Pensii a Municipiului Bucuresti. Asteapta in frig pana la ora 8:30, cand