În România, fondurile de investiţii au reuşit unele dintre cele mai bune randamente din zonă. Cu toate că au scos profituri mari din afacerile româneşti, rareori printre beneficiarii finali se numără investitori privaţi autohtoni. Motivele sunt atât reticenţa românilor de a-şi încredinţa spre administrare banii, cât şi ochiul ceva mai selectiv cu care privesc fondurile capitalul privat românesc. „Unul dintre criteriile de bază în acceptarea investitorilor într-
În România, fondurile de investiţii au reuşit unele dintre cele mai bune randamente din zonă. Cu toate că au scos profituri mari din afacerile româneşti, rareori printre beneficiarii finali se numără investitori privaţi autohtoni.
Motivele sunt atât reticenţa românilor de a-şi încredinţa spre administrare banii, cât şi ochiul ceva mai selectiv cu care privesc fondurile capitalul privat românesc.
„Unul dintre criteriile de bază în acceptarea investitorilor într-un fond închis de investiţii este credibilitatea acestora. Nu te poţi duce la cineva care a făcut bani într-un mod dubios“, spune Horia Manda, vicepreşedinte al Romanian American Enterprise Fund (RAEF), administrat de Enterprise Capital. RAEF este un fond înfiinţat exclusiv cu banii Congresului Statelor Unite ale Americii şi nu are în componenţă investitori privaţi. În schimb, Enterprise Capital a înfiinţat recent un al doilea fond, Balkan Accesion Fund, în care a căutat să atragă şi investitori privaţi autohtoni.
Investiţiile indirecte sunt cele mai la îndemână
„Din păcate, experienţa a fost destul de neplăcută. Noi avem impresia că ştim mai bine decât oricine să ne administrăm banii. În schimb, am reuşit să atragem patru investitori privaţi bulgari, cu contribuţii în jurul a 500.000 de dolari“, afirmă Manda.
În afară de