Când vezi randamentele de 500% - 1.000%, realizate pe o tranzacţie de fondurile închise de investiţii, îţi pui cu siguranţă întrebarea cum ai putea să participi şi tu la împărţirea unor asemenea profituri. Să ajungi în clubul select al investitorilor de private equity nu este însă la îndemâna oricui. La majoritatea societăţilor de administrare, avem de a face cu un circuit închis, participanţii fiind selectaţi după criterii elitiste. „Informaţiile privind r
Când vezi randamentele de 500% - 1.000%, realizate pe o tranzacţie de fondurile închise de investiţii, îţi pui cu siguranţă întrebarea cum ai putea să participi şi tu la împărţirea unor asemenea profituri.
Să ajungi în clubul select al investitorilor de private equity nu este însă la îndemâna oricui. La majoritatea societăţilor de administrare, avem de a face cu un circuit închis, participanţii fiind selectaţi după criterii elitiste.
„Informaţiile privind ridicarea unui nou fond de investiţii nu sunt publice, de aceea se şi numesc fonduri de private equity“, spune Dan Lupu, Southeast Europe Regional Project Manager pentru România la societatea de administrare SigmaBleyzer. „Participă, în general, oameni care se cunosc între ei, aşa-numiţi «high networth individuals», pe care îi contactează fondurile“, adaugă Lupu. SigmaBleyzer, o companie de dimensiuni medii, a ridicat anul trecut un astfel de fond care se adresează şi pieţei româneşti şi caută oportunitatea primei lor investiţii în România.
Cea mai la îndemână variantă pentru a ajunge să participi totuşi la un fond de private equity, în cazul în care nu apari deja pe lista cu „high network individuals“, este cea indirectă. Fie ajutat de serviciile unui private banker, fie „agăţat“ de un agent de plasament, fie prin participarea la un „fond de fonduri“.
Age