Deşi ni se impun restricţii pe piaţa muncii în mai multe state europene, oficialii acestora nu pot nega contribuţia pe care emigranţii o au la creşterea economică. Mai mult, nu mergem doar la cules căpşune şi îngrijit bătrâni şi copii, ci avem şi idei de afaceri. Mulţi dintre românii care s-au stabilit peste hotare şi-au înfiinţat firme, creând locuri de muncă atât pentru alţi conaţionali, cât şi pentru italieni, spanioli sau germani. În Irlanda, un român caută d
Deşi ni se impun restricţii pe piaţa muncii în mai multe state europene, oficialii acestora nu pot nega contribuţia pe care emigranţii o au la creşterea economică. Mai mult, nu mergem doar la cules căpşune şi îngrijit bătrâni şi copii, ci avem şi idei de afaceri. Mulţi dintre românii care s-au stabilit peste hotare şi-au înfiinţat firme, creând locuri de muncă atât pentru alţi conaţionali, cât şi pentru italieni, spanioli sau germani. În Irlanda, un român caută de lucru pentru irlandezi, polonezi şi români. În Spania, românii fac pâinea pe care ibericii o pun pe masă, iar în Germania şi Italia, construiesc case şi clădiri de birouri. Sunt firme care, prin taxe şi impozite, sporesc bugetele naţionale.
ITALIA Anul trecut, românii din Italia au înfiinţat peste 17.000 de companii, cu 25% mai multe decât în 2005. Majoritatea au ca obiect de activitate construcţiile (75%), comerţul (7,6%) şi producţia (5,6%). Acesta este rezultatul unui studiu realizat de Camera de Comerţ din Milano, cu ocazia aderării ţării noastre la UE. Cele mai multe firme ai căror proprietari sunt români au fost înfiinţate la Roma (2.700), pe următoarele locuri situându-se Torino (2.400), Milano (1.300) şi Verona (900). În Italia trăiesc peste un milion de români, cei mai mulţi în Roma, constituind cea mai mare comunitate străină din această ţară.
Ioan Iacob, consilier econom