Cosana NICOLAE
Canon, canonic. Mutatii valorice
in literatura americana contemporana Editura Univers Enciclopedic, Bucuresti, 2006, 272 p.
In febra bilanturilor de sfirsit de an, exista intotdeauna carti care scapa atentiei. De multe ori, ele se intimpla sa fie carti serioase si importante. Un exemplu: volumul Canon, canonic al Cosanei Nicolae, lansat cind lumea incepea deja sa intre in vacanta... Autoarea – universitar cunoscut, lector la Departamentul de Studii Americane al Universitatii din Bucuresti, traducatoare, autoare a numeroase eseuri de americanistica sau axate pe tematica studiilor culturale, bursiera americana din 1998, actualmente doctorand la Universitatea Stanford – parea pina de curind o promisiune ramasa prea mult timp in blocstarturi. Rezultat al unei teze de doctorat sustinute in 2003 la Bucuresti, cartea de fata arata insa (a cita oara!) ca un antrenament de durata, tenace si departe de luminile rampei, dublat de o documentare la sursa si de o asimilare autentica a standardelor occidentale, poate produce lucrari cu adevarat de referinta, nu simulacre incropite din dorinta succesului pe scurtatura.
O spun de la bun inceput: ne aflam in fata celui mai consistent debut din 2006 la categoria „critica si teorie literara“, desi – in mod evident – autoarea este departe de ceea ce se intelege indeobste prin „debutanta“. Pastrind proportiile, lucrarea apare dupa si in relatie implicita cu doua titluri grele, extrem de diferite: Interpretare si rationalitate de Paul Cornea si deja clasica pledoarie „neocon“ a lui Allan Bloom din The Closing of the American Mind, tradusa la Humanitas: un semn ca discutia implicita sau explicita despre canon a intrat intr-o alta faza bibliografica.
Avem, in Canon, canonic, un tablou cvasicomplet al istoriei si prezentului „bataliei canonice“ de peste Ocean. O sinteza dezinvolta, m