Referitor la rezultatele recentului concurs de proiecte cinematografice organizat de Centrul National al Cinematografiei (CNC), am declarat de curind ca „sint uluit ca proiectul multipremiatului Dumitru Budrala nu a fost selectat“. Abia apoi am aflat ca ambele proiecte ale exceptionalului Cristi Puiu au fost respinse. De asemenea, proiecte ale lui Thomas Ciulei, Razvan Radulescu, Radu Jude si alti tineri remarcabili. Pe de alta parte, au fost selectate destule proiecte de valoare, dar si de nonvaloare. Totodata, am declarat ca „nu sint uluit ca proiectul meu si al lui Vladimir Tismaneanu Stalinism pentru eternitate. Secvente din istoria comunismului romanesc a fost respins, intrucit chiar in acelasi timp, in Parlamentul Romaniei, se incerca blocarea condamnarii oficiale a comunismului“.
Mentionez ca inca de acum doi ani, am propus in zadar colegilor de breasla ca regulamentul concursurilor CNC sa fie schimbat astfel:
1. cei care (in ultimii 5-10 ani) au facut cu sprijin financiar de la CNC filme jenante sau rusinoase pentru cultura Romaniei (precum Sergiu Nicolaescu) sa nu mai aiba acces la sprijinul financiar al CNC – subordonat Ministerului Culturii;
2. cei care au facut filme exceptionale, onorind cultura Romaniei (precum Cristi Puiu) sa aiba din oficiu acces la sprijinul financiar al CNC. Sint sigur ca un artist precum Cristi Puiu nu isi va risca niciodata prestigiul (reconfirmat de altfel de toate cele trei filme ale lui).
Nu sint de acord cu unii colegi care considera fara temei ca noul director general al CNC, scriitorul Eugen Serbanescu, ar putea fi vinovat pentru unele rezultate aberante ale jurizarii. Conform regulamentului, directorul CNC nu a fost membru al comisiilor de selectie – numite de Ministerul Culturii – si nici nu a facut propuneri in acest sens. Adevarata cauza trebuie cautata in incompetenta si/sau lipsa