Criza politica declansata de scoaterea la iveala a biletului prin care Tariceanu ii cerea lui Basescu sa "vorbeasca" la parchet in favoarea lui Dinu Patriciu ar trebui sa fie urmata de o reconfirmare a premierului in parlament, asa cum s-a intamplat de pilda in Ungaria, cand primul ministru Ferenc Gyurcsany a fost acuzat de minciuni electorale.
Calin Popescu Tariceanu nu este insa dispus sa ceara un vot de incredere legislativului, iar partidele aflate in opozitie sau la putere incearca sa traga foloase din razboiul Basescu-Tariceanu, inclusiv prin reconfigurarea scenei politice.
Astfel ideea PSD de suspendare a presedintelui are doar efecte de imagine, pentru ca, dupa cum arata sondajele, in cazul unui referendum Traian Basescu va fi sustinut de majoritatea populatiei.
Pe de alta parte, oricare va fi solutia de iesire din criza pe care actorii politici o vor gasi, problemele justitiei nu vor fi rezolvate: Agentia Nationala de Integritate nu va putea trece prin parlament, demnitarii vor fi in continuare protejati de legislatia lejera, iar traficul de influenta ar putea ramane pe mai departe principala sursa de venit a politicienilor.
Statul de drept nu va iesi intarit, nici daca Tariceanu ramane pe mai departe una din sursele de venit ale politicienilor. Statul de drept nu va isi intarit nici daca Tariceanu ramane prim-ministru, nici daca va fi debarcat.
1. Lucrurile raman neschimbate
Interesul celor mai multe partide este ca lucrurile sa ramana asa cum sunt. Democratii vor sa-si pastreze locurile in guvern, fiind presati nu doar de promisiunile electorale, ci si de liderii din teritoriu care au nevoie de influenta politica.
Liberalii, conservatorii si majoritatea reprezentantilor UDMR au nevoie de Calin Popescu Tariceanu ca premier pentru a-si sustine clientela si implicit pozitiile in