Antigripalele şi antitusivele nu se administrează la copiii sub doi ani fără recomandarea medicului Tratamentele contra tusei şi răcelii, administrate copiilor cu vârste mai mici de doi ani, pot avea reacţii adverse deosebit de severe. Acesta este semnalul de alarmă tras de specialiştii americani într-un studiu publicat recent în Morbidity and Mortlity Weekly Report.
În urma investigaţiilor, ei au constatat că, în cursul anul trecut, peste 1.500 de copii sub doi ani au fost trataţi în serviciile de urgenţă pentru reacţii adverse ale tratamentelor pentru tuse şi răceli. Medicamentele "acuzate" sunt decongestionante nazale, antihistaminice, calmante ale tusei şi expectorante, folosite singure în infecţiile acute respiratorii superioare. Trei bebeluşi sub şase luni au decedat din cauza medicaţiei. În toate cele trei cazuri, autopsia a arătat existenţa unui nivel ridicat de pseudoefedrină, a cărei concentraţie era de aproape 14 ori mai mare decât recomandările. În urma analizelor serologice, s-a mai constatat că ei au fost trataţi cu dextromethorphan (calmant al tusei), acetaminophen (antipiretic şi analgezic) şi un antihistaminic a cărui producţie a fost stopată în septembrie 2006 de către Administraţia pentru Medicamente şi Alimente din SUA (FDA), în lipsa unor instrucţiuni bine delimitate în cazul copiilor.
Medicamentele deprimă centrii respiraţiei
Atunci când situaţia o impune, copiii cu vârsta mai mică de 2 ani pot fi trataţi cu medicamente antitusive şi antigripale, dar numai la indicaţia medicului. "Copiii din această grupă de vârstă, explică dr. Ioana Colgiu, medic specialist medicină de familie, la un centru medical din Capitală, au nevoie de o atenţie deosebită datorită reacţiilor adverse ale acestor medicamente asupra organismului copilului. Medicul este cel care cunoaşte datele necesare (greutate, antecedente patol