"Sigur ca luam cina in seara asta. Doar ca nu impreuna", ii spune Gloria Graham lui Humphrey Bogart in filmul "In A Lonely Place". S-ar putea spune ca dupa acelasi principiu vedem si noi filmele astazi: pe calculator sau DVD, in singuratatea sufrageriei proprii sau a home cinema-ului.
Tocmai de aceea cativa studenti de la Facultatea de Film s-au gandit sa reinvie traditia cinemaului si atrag lumea la cinemateca cu DJ, petreceri, evenimente speciale, discutii deschise si, nu in ultimul rand, filme clasice. "Cineclubul" a inceput la Sala Eforie pe 14 ianuarie, cu un film noir, "In A Lonely Place" (cu Humphrey Bogart si Gloria Graham), parca special pentru a spune ca de acum cinemateca nu va mai fi un "loc singuratic", ci acea sala unde se intalnesc cinefilii adevarati.
In noiembrie 2006, patru studenti de la Facultatea de Film din Bucuresti au facut valuri cand s-au hotarat ca, intre doua cursuri, sa revolutioneze Cinemateca romana. Ei au propus, printre altele, ca un DJ sa inlocuiasca pianistul care canta pe scena in anii '20, in timp ce pe ecran se proiectau filmele mute. "S-a mai incercat la TIFF, dar n-a fost un DJ cunoscut. Noi vrem ca in fiecare luna sa fie altcineva care sa reinnoiasca astfel filmele", spune Irina Bako, unul dintre initiatori.
Apoi, pentru ca voiajul in timp sa fie autentic si spectatorul sa se simta ca intr-un cinema de pe vremuri, cei patru decid ca, inaintea filmului, publicul sa vada si un jurnal din acel an. De pilda, la evenimentul care va marca noua era a cinematecii, pe 19 ianuarie, seara va incepe cu un scurt reportaj romanesc despre o expozitie de avioane din 1927, dupa care se va proiecta "Metropolis" (al regizorului Fritz Lang), una dintre capodoperele expresionismului german din acelasi an, acompaniata live de Brazda lui Novac (muzica electronica). Filmul a fost ales pentru ca e primul care prevede tehnicizarea lum