Expertii nutritionisti au ajuns la concluzia ca multe dintre alimentele pe care le consumam in fiecare zi sunt superalimente, care ar trebui sa stea la baza unei alimentatii sanatoase. Printre acestea se numara fasolea, afinele, broccoli, ovazul, portocalele, dovleacul, somonul, soia, spanacul, ceaiul (verde sau negru), rosiile, carnea de curcan, nucile si iaurtul. Introduse in regimul alimentar zilnic, aceste alimente pot preveni aparitia in organism a modificarilor care determina producerea diabetului, hipertensiunii arteriale, bolii Alzheimer si a anumitor tipuri de cancer. Fructele mici - pline de elemente nutritive Fructele din familia nucilor - chiar si nucile de Macadamia, care au cel mai mare continut de grasime - imbunatatesc nivelul colesterolului din organism. Studiile au aratat ca mâncând câte un pumn de alune de cinci ori pe saptamâna puteti scadea cu 15% - 50% riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Bineinteles, consumul exagerat de nuci poate avea si efecte nedorite pentru silueta, in sensul ca un pumn de nuci uscate, prajite si nesarate contine 150 de calorii, ceea ce este suficient pentru a da peste cap efectul de superaliment. Afinele sunt si ele superalimente. Aceste fructe sunt imbogatite cu un complex de componente nutritive: vitamina C, acid folic, fibre, carotenoide si alte sute de componente, cele mai multe dintre aceste substante fiind continute chiar in coaja afinelor. Dati culoare mâncarii! Când vorbim despre superalimente, primul lucru la care trebuie sa ne gândim este culoarea vie. Aceasta inseamna ca alimentele de culoare albastru-inchis, violet, rosu, verde sau portocaliu contin nutrienti folositori pentru sanatate, nutrienti care protejeaza organismul impotriva bolilor de inima si a cancerului si care imbunatatesc echilibrul mental, memoria si alte procese cognitive. Pentru a adauga culoare mâncarii dumneavoastra puneti migdale sau f