In timp ce apa si aerul judetului sunt contaminate zilnic, autoritatile solicita bani europeni pentru proiecte inexistente. La Turda, Primaria a initiat un proiect de ecologizare a depozitelor de lindan HCH abia luna aceasta.
Organizatiile ecologiste afirma, insa, ca scuza lipsei fondurilor este eterna si ca, in realitate, nimeni nu misca un deget pentru ecologizarea focarelor de poluare. In editia noastra de ieri va prezentam Bombele cu otrava din judet. Astazi, va aratam ce pazesc autoritatile.
Zecile de tone de deseuri de mercur si lindan HCH sunt monitorizate in permanenta de Agentia pentru Protectia Mediului si de Garda Nationala de Mediu. Problema depozitelor de la Turda este cunoscuta la Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor si se cauta solutii de finantare. Solutia ar fi ca o firma sa propuna un proiect pentru ecologizarea zonei, ne-a declarat Radu Bacila, inspector GNM.
Sarcofag sau incinerare
Inspectorul a explicat ca, din punct de vedere tehnic, depozitele de lindan pot fi neutralizate. Depozitele pot fi sarcofagate, adica se toarna beton in perimetrul depozitului. Cea mai buna solutie este insa incinerarea intr-un crematoriu, dar costurile in acest caz sunt mai ridicate, spune inspectorul GNM.
Cele peste 60.000 de tone de lindan ar urma, in acest caz, sa fie transportate de la Turda intr-un crematoriu, unde sa fie incinerate si neutralizate complet. In ceea ce priveste depozitul de 100 de tone de mercur, aflat pe terenul societatii Nuha Trading, reprezentantul GNM spune ca acesta poate fi extras din sol si depozitat intr-un depozit special amenajat.
Lindanul de la Turda sta dupa documente
Primaria Turda spune ca s-a interesat de ecologizarea depozitelor de lindan inca din 200* In acest moment