Scenariul de prezentare publica a "biletului" cu pricina a fost, in general, bine intocmit si derulat. Am avut, initial, o dezvaluire-interpretare a Elenei Udrea, o perioada de asteptare necesara supralicitarii temei de catre mass-media, apoi o noua interpretare, data direct de presedinte, pentru ca in final sa fie prezentat "biletul". Continutul neinteresant al documentului a justificat necesitatea unei abordari complexe a mediatizarii lui.
Prin publicarea "biletului", Traian Basescu s-a pozitionat din nou in postura radicala de luptator impotriva "sistemului ticalosit", de unic detinator al adevarului moral. El a aratat "poporului" ca a refuzat o oferta foarte tentanta din partea "oligarhiei", si asta pentru ca este un aparator al "dreptatii".
Presedintele a facut un gest de delimitare totala fata de premierul Calin Popescu Tariceanu, la scurt timp dupa ce acesta a fost reales presedinte al PNL (scandalul "biletului" a izbucnit cu o zi inaintea congresului). El a lovit astfel in mod constinent nu doar in seful Guvernului, ci si in PNL. Daca, pana la congresul liberalilor, distinctia dintre conducere si restul partidului putea fi inca operata, in prezent acest lucru nu mai este posibil, noua conducere fiind legitimata de partid. (Mai mult decat atat, Congresul PNL a transmis un mesaj foarte clar de radicalizare impotriva lui Basescu.) In felul acesta, presedintele a intentionat sa extinda definitia "sistemului ticalosit", in asa fel incat ea sa acopere pe langa PSD, si PNL.
Nu trebuie uitata, insa, atitudinea presedintelui fata de PC si chiar fata de UDMR, astfel incat imaginea de ansamblu il arata pe Traian Basescu "singur impotriva tuturor". Interesant este, pe de alta parte, contrastul dintre aceasta imagine si realitatea politica.
Ca urmare a "intransigentei" presedintelui-jucator, exprimata inca de la inceputul mandatului, PNL a scaz