Deficitul de cont curent a depasit anul trecut estimarile cu 2 miliarde de euro, dar ramane acoperit de investitii, care au crescut si ele peste asteptari.
Deficitul de cont curent, care masoara iesirile nete de valuta din tara, si-a incetinit ritmul de crestere pana la 24% in luna noiembrie a anului trecut, la jumatate fata de ritmul mediu de 48% inregistrat in primele zece luni, conform datelor Bancii Nationale a Romaniei.
Deficitul extern a fost de 1,1 miliarde de euro in noiembrie si de 8,85 de miliarde de euro dupa primele 11 luni. Importurile prea mari, care au majorat deficitul comercial, sunt principala cauza a cresterii rapide a deficitului extern, spune banca centrala.
Astfel, importurile au depasit exportul cu 10 miliarde de euro dupa primele 11 luni ale anului trecut. La acest minus s-a adaugat deficitul din contul de venituri, care include profiturile si dividendele repatriate din investitii. Acest cont a marcat un deficit de 2,76 mld. euro in primele 11 luni.
Singurul element de compensare vine din partea transferurilor curente, care cuprind in proportie de peste 95% banii trimisi acasa (remiterile) de catre romanii aflati la munca in strainatate. Remiterile au fost in primele 11 luni de 3,52 mld. euro, in crestere cu 14% fata de aceeasi perioada din 2005, dupa ce la jumatatea anului erau in stagnare cumparativ cu anul precedent.
"Deficitul de cont curent continua sa creasca intr-un ritm nesustenabil. Pentru urmatoarele patru trimestre, ma astept la o dinamica accelerata a deficitului, doar cu mentiunea ca fara privatizari majore investitiile straine directe nu vor acoperi mai mult de 70% din deficitul extern", comenteaza Florin Citu, economist-sef la ING Bank Romania.
Investitiile straine directe, care finanteaza deficitul de cont curent, au depasit 8,3 miliarde de euro dupa primele 11 luni din 2006, in c