Carmangeriile, macelariile, centrele de prelucrare lapte, centrele de colectare peste, magazinele de desfacere a pestelui, stupinele si magazinele de desfacere a mierii de albine trebuie sa se inregistreze la Autoritatea Nationala Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), pina pe 27 ianuarie. Cum 27 ianuarie este o zi de simbata, ordinul va intra in vigoare, luni, 29 ianuarie.
O alta categorie care trebuie sa se supuna acestei masuri o reprezinta restaurantele, pizzeriile, cantinele, laboratoarele de cofetarie - patiserie care utilizeaza produse de origine animala, pensiunile turistice, magazinele alimentare, hiper si super market-urile, unitatile cu vinzare on line, unitatile de catering, statiile de spalare si dezinfectie mijloace de transport. Ele se supun insa deja controlului sanitar-veterinar, asa ca inregistrarea lor va fi mai usoara, apreciaza conducerea Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Braila.
De asemenea, se supun inregistrarii veterinare si activitatile de fabricare a produselor alimentare de origine nonanimala.
Inregistrarea costa intre 100 lei (1 milion de lei vechi) pentru stupine si magazinele de vinzare a mierii si 500 lei (5 milioane de lei vechi) pentru hipermarket-uri.
19 agenti economici au solicitat inscrierea
Vinzarea cu amanuntul impune valorificarea unor cantitati mici de produse, stabilite astfel: carne preparata si produse din carne, pina la 2.000 kg pe saptamina; lapte si produse din lapte, pina la 1.000 kg/saptamina; peste si produse din pescuit, pina la 1.000 kg/saptamina; vinat salbatic si produse din vinat, pina la 300 kg/luna si oua consum, pina la 1.000 bucati/luna.
Pina ieri, la DSVSA Braila au fost depuse 19 solicitari de inregistrare. Ele provin de la 11 centre de prelucrare a laptelui, 2 magazine