Juan Trippe, fondatorul companiei aviatice Pan American, nu a fost un om de afaceri model: avea idei (prea) indraznete si incheia afaceri fara sa isi anunte managerii...
Nimeni nu ii poate contesta totusi meritul de a fi schimbat industria aviatiei, pentru ca a democratizat zborul, facandu-l accesibil oamenilor de rand.
S-a nascut in 1899, la New York, intr-o familie instarita, si a studiat la Yale University, pe care a absolvit-o in 1921. A fost pentru scurt timp pilot al aviatiei militare, apoi a lucrat pe Wall Street, dar ultimul job nu i-a placut. S-a folosit atunci de o mostenire recent primita pentru a incepe o afacere cu Long Island Airways, companie de transport pentru elite.
S-a alaturat apoi Colonial Air Transport, prima companie care a distribuit corespondenta americanilor cu avionul. In 1927, cu sprijinul unor fosti colegi de la Yale, Trippe a creat in Caraibe Pan American Airways Inc, prin unirea a 3 companii. Mai intai a facut legatura cu Mexicul, apoi cu toata America Centrala si de Sud. Aparatele numite "Pan Am Flying Clippers" traversau Pacificul si, la sfarsitul anilor '30, si Atlanticul. Spre sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial Trippe pusese la punct un sistem de transport global.
Dar in 1945 nimeni nu se gandea ca zborul n-ar trebui sa fie ceva rezervat elitelor. Cu exceptia lui Trippe. El a introdus o categorie speciala, pentru turisti, in calatoriile de la New York la Londra si a scazut pretul la mai putin de jumatate: 275 dolari (in jur de 1.500 de dolari actuali). Ba chiar le permitea clientilor sa plateasca in rate. Asociatiei Internationale de Transport Aerian nu i-a placut aceasta miscare, iar Marea Britanie a interzis chiar Pan Am-ului sa aterizeze pe aeroporturile sale. Acestei asociatii ii scapa insa de sub control un singur traseu: cel dintre New York si San Juan, Puerto Rico, asa ca Trippe a putut oferi