Pentru cei trecuti de 30 de ani, care se gandesc deja la economisirea unei parti a veniturilor pentru batranete si au cateva sute de euro lunar de pus deoparte, o optiune poate fi reprezentata de politele de asigurare unit-linked. Insa aceasta piata are suisuri si coborasuri, asa cum s-a putut vedea din evolutia randamentelor de anul trecut.
Politele unit-linked, spun companiile de asigurare, sunt bune ca optiune de economisire doar pentru un termen mai lung, adica privind deja spre perioada de pensionare, pentru ca investitiile sa aiba timp sa capitalizeze randamentul.
Programele de investitii de tip unit-linked combina o asigurare de viata traditionala cu o componenta investitionala, asemanatoare fondurilor mutuale. Cu alte cuvinte, clientul are asigurare de viata, dar banii sai nu merg doar in acoperirea riscului. Compania de asigurare care a vandut produsul pune deoparte din acesti bani si ii administreaza, cu randamente cat mai mari.
In Romania, acest tip de produs a patruns pe piata in anul 1998, adica imediat dupa ce au fost "inventate" in lumea financiara internationala, in a doua jumatate a anilor 1990. Dintre administratorii prezenti pe piata, patru au avut fonduri de investitii unit-linked deschise inainte de 2006: Interamerican, Aviva Asigurari de Viata, ING Asigurari de Viata si Allianz-Tiriac Asigurari. Intre timp, pe piata au intrat si companiile Generali si KD Life.
Daca va intereseaza o polita de asigurare de viata de la una dintre aceste companii, nu uitati sa intrebati agentul de asigurare de politele cu componenta de investitii - unit-linked. Astfel, la sfarsitul perioadei de economisire, banii investiti se vor putea intoarce fie toti deodata, fie sub forma unei rente viagere, de tipul pensiei.
Randamentele programelor de investitii unit-linked s-au redus considerabil anul trecut fata de 2005, variind intre o pierdere