Intr-un subsol al Bancii Nationale, bancnotele iesite din uz sunt tocate, apoi granulate si trimise in Germania. Se intorc in Romania reciclate ca pubele.
Intr-un subsol din centrul Capitalei, o mana de femei foarte pricepute toaca bani murdari. La greu si la propriu. Cladirea in care are loc operatiunea este sediul Bancii Nationale. De aici incepe un proces prin care bancnotele din plastic uzate sunt facute taietei, dupa care ajung sub forma de granule la nemti, si, in final, revin in tara transformate in... pubele de gunoi.
Medicina bancara
Inainte sa fim dusi in hala unde se toaca bani cu nemiluita, un angajat al bancii ne face instructia: "Emisiunea de bani functioneaza ca metabolismul: asimilatie si dezasimilatie. Lansezi bani buni si retragi banii uzati".
Odata invatata lectia de medicina bancara, drumul catre malaxoarele care zilnic transforma in "taietei" miliarde de lei este deschis. Cu cartela speciala a sefului de serviciu Dan Popescu, de-aia de care "nici Nitu n-are". Ion Nitu este directorul Directiei Emisie, Tezaur si Casierie a BNR, seful lui Popescu.
Vreo 7-8 masinarii gri huruie intr-o incapere cat o sufragerie mare, pazita de cateva camere de luat vederi si de niste usi din geam special, manevrate - numai pe baza de explicatie prin interfon - de un individ aflat intr-o incapere secreta.
Umbla cu miliardele
Prezentarea functiilor fiecarei masinarii, careia Dan Popescu ii ridica poalele pentru expunerea "dedesubturilor", aminteste de vizitele Tovarasului la fabrici.
"In 2,5 secunde trec prin masina de sortare 100 de bancnote", spune Popescu, aratand niste placute din metal responsabile cu selectarea bancnotelor in stare buna de cele uzate, patate sau murdare.
Ca bancnotele indoite sau rupte sunt depistate de placile din fier e lesne de inteles, insa