In luna decembrie a anului trecut, in baza Programului strategic privind monitorizarea, controlul si eradicarea pestei porcine clasice in Romania, la nivelul judetului Braila, au fost vaccinati antipestos 35.200 de porci din 24 de comune. Campania a fost demarata in data de 20 decembrie si a fost finalizata in data de 29 decembrie. Cele 24 de comune in care s-a intervenit sint situate in zona tampon, adica la 10 km distanta de cele 5 unitati mari autorizate in judet pentru cresterea porcului in sistem industrial.
"De asemenea, au fost convocati la sediul Directiei reprezentantii Asociatiei Judetene a Vinatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS), ai Directiei Silvice si ai Fondurilor de vinatoare private, pentru instruire cu privire la supravegherea pestei porcine clasice si la demararea campaniei de vaccinare antirabica la vulpi", a precizat Nita Caragata, purtator de cuvint al Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Braila.
Totodata, de la depistarea cazului de pesta, inspectorii din cadrul DSVSA au efectuat controale cu privire la respectarea normelor de biosecuritate, protectie, bunastare si nutritie in exploatatiile avicole si de porcine comerciale. In plus, s-a acordat o atentie deosebita modului de derulare a activitatilor de import-export animale vii (bovine, ovine, iepuri) si furaje.
Reamintim ca masura vaccinarii a fost luata ca urmare a depistarii unui focar de pesta porcina, la un mistret vinat pe Fondul de Vinatoare Viisoara, in data de 30 noiembrie 2006.
In luna decembrie a anului trecut, in baza Programului strategic privind monitorizarea, controlul si eradicarea pestei porcine clasice in Romania, la nivelul judetului Braila, au fost vaccinati antipestos 35.200 de porci din 24 de comune. Campania a fost demarata in data de 20 decembrie si a fost finalizata in data de 29 decembrie. Cele 24