Centrul pentru Jurnalism Independent din Bucuresti a organizat, joi, seminarul cu tema ''Sistemul penitenciar in presa" care a fost sustinut de Alan Elsner, ziarist cu o experienta de 28 de ani in domeniu. Acesta este si autorul volumului ''Portile nedreptatii - Criza din penitenciarele americane''. Alan Elsner a discutat despre: sistemul penitenciar ca subiect de presa, surse de informare, femei si copii incarcerati. De asemenea, jurnalistul a facut o comparatie intre sistemul american si cel european si a prezentat particularitatile penitenciarelor din Romania, asa cum sint acestea vazute de organizatiile internationale.
La dezbateri au participat si ziaristi ai cotidianului "Obiectiv - Vocea Brailei". Cei prezenti au putut afla ca USA cheltuie foarte multi bani pentru penitenciarele proprii, suma reprezentind echivalentul costurilor pentru sustinerea trupelor americane in Irak. In ceea ce priveste pedepsele, acestea sint mai aspre decit in Europa. Asa se face ca auzim pe continentul european de pedepse maxime de 15, 25 sau 30 de ani in timp ce in USA exista situatii in care o persoana poate fi condamnata la 300 de ani inchisoare. In ceea ce priveste diminuarea pedepsei la jumatate pentru buna purtare, aceasta este larg raspindita la noi in timp ce pe continentul american mai putin. "Noi pedepsim aspru. In general, daca o persoana a primit 10 ani de inchisoare, 10 ani face. Referitor la pedeapsa cu moartea pe care inca o avem, va pot spune ca nu sint mai mult de 60 de executii pe an. Cele mai multe au loc in partea de sud, in state ca Texas, Oklahoma, Florida, unde exista mai mult conservatorism", a precizat Alan Elsner.
In cadrul seminarului a fost abordata si problema minoritatilor. Astfel, potrivit bazei de date existente in Ungaria, de exemplu, 60% dintre detinuti sint romi. Jurnalistii romani au spus ca intimpina dificultati atunci cind s