Lucrarile de modernizare ar putea demara la jumatatea acestui an. Parcul Zoologic Turda a fost infiintat in 1953 si dotat initial cu 368 de animale.
Dupa intrarea in Uniunea Europeana, parcurile zoo nu mai pot functiona decat daca respecta anumite conditii privind standardele de ingrijire si crestere a animalelor si de cercetare in vederea conservarii speciilor.
La Turda, demersurile pentru extinderea si modernizarea gradinii zoologice au inceput anul trecut, dupa ce Serviciul de Administrare a Patrimoniului Imobiliar a incheiat parteneriate cu Universitatea de stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj si Consiliul Judetean. Modernizarea gradinii zoo implica lucrari majore, valoarea investitiei ajungand la 20 mld. lei vechi.
”S-a schimbat conceptia despre protectia animalelor. Suntem obligati sa indeplinim standardele. Din momentul in care vor fi alocate fondurile, lucrurile vor fi mult mai simple. Specialistii estimeaza ca studiul de fezabilitate se va incheia cel tarziu pana la sfarsitul acestei luni.
Urmatorul pas este declansarea procedurilor de licitatie in vederea stabilirii firmelor care vor executa lucrarile de modernizare. Ne asteptam ca acest proces sa decurga anevoios, deoarece nu sunt prea multe firme specializate pe acest tip de lucrari”, a explicat directorul API, Nicoale Suciu.
Potrivit studiului de prefezabilitate, Parcul Zoologic din Turda va fi extins, in special pentru crearea habitatului carnivorelor mari. De asemenea, blocul administrativ, care adaposteste acvariile cu pesti si muzeul vor fi daramate, urmand sa fie ridicata o noua cladire moderna, care va avea sali de conferinta si sali unde se vor putea desfasura ore de zoologie.
"Cea mai importanta lucrare, fara care parcul nu va putea functiona, este reab