Ridicarea unui bloc in regie proprie poate fi o solutie pentru a avea un apartament nou, ieftin, intr-o zona decenta. Exista insa o conditie: asocierea mai multor familii.
Preturile locuintelor din Capitala, si nu numai, sint prohibitive. Mai mult, analistii imobiliari sint sceptici in ceea ce priveste o ieftinire in viitorul apropiat, mai ales ca Banca Nationala a Romaniei a dat mina libera bancilor sa stabileasca nivelul avansului in cazul creditului ipotecar si se poate chiar renunta la acest avans.
In aceste conditii, analistii imobiliari estimeaza ca va aparea o noua categorie de clienti, persoanele cu salarii mari care din cauza avansului nu au putut accesa un credit. Pe segmentul apartamentelor noi se asteapta o crestere a preturilor, mai ales ca noile reglementari BNR vor aduce o crestere semnificativa a cererii pentru aceasta categorie de locuinte.
In aceste conditii, o varianta mai ieftina pentru cei care vor sa stea la bloc o reprezinta ridicarea unei astfel de constructii in regie proprie. Pasii care trebuie facuti sint, in general, cei care se impun si in cazul ridicarii unei vile, cu unele particularitati insa, date de dimensiunile mai mari ale constructiei.
Evident, trebuie ca mai multe familii sa fie dispuse sa se asocieze pentru ca acest proiect sa se concretizeze. Vom incerca sa facem un calcul pentru un bloc in care sa locuiasca zece familii. O cladire cu parter si patru etaje. Totul incepe la arhitect.
Primii pasi
Inainte de achizitionarea terenului este indicat sa se stabileasca dimensiunile viitorului bloc. De aceea, este indicat sa se consulte un arhitect pentru a se contura o solutie preliminara. Urmeaza primul pas din punct de vedere legal, si anume solicitarea certificatului de urbanism pentru terenul ales.
Este indicat ca acesta sa fie solicitat inainte de ach