Perceput la nivelul alesilor nostri ca un simplu joc de repozitionare a puterii, scandalul deja al celebrelor biletele si telefoane poate avea efecte extrem de nefaste asupra economiei romanesti, pe termen scurt dar si pe termen mediu.
Unul dintre acestea s-a si vazut, bursa de la Bucuresti pierzand importante puncte la capitolul capitalizare (cuantificabile in sute de milioane de lei), probabil datorita faptului ca radacinile telenovelei sunt prinse de doi piloni ai BVB: Rompetrol si Alro Slatina.
Pericolul vine din faptul ca atat procesul legislativ cat si cel executiv pot fi serios paralizate de criza politica, tocmai intr-un moment in care puteam sari din barca tarilor in curs de dezvoltare in cea a economiilor de piata stabile.
Deja, agentiile internationale de evaluare financiara monitorizeaza situatia politica din Romania, iar ratingurile ar putea fi diminuate in eventualitatea in care o criza ar conduce la destabilizarea economiei.
In cazul in care agentiile de rating vor purcede la o corectie negativa a calificativelor acordate Romaniei, urmarea fireasca este scaderea increderii investitorilor, redirectionarea fluxurilor de bani ale acestora catre Bulgaria si mai nou, China. Mai mult, creditele pe care le va putea accesa atat statul roman sau autoritatile locale dar si intreprinderile indigene va fi mai scump.
Si chiar daca exista inca ingrijorare la nivelul analistilor financiari in ceea ce priveste inflatia si deficitul de cont curent, in primavara multi vedeau note mai mari de la agentiile de rating pentru Romania. Note care ar fi adus un credit mai ieftin, mai multi investitori si mai putine fonduri speculative.
Primele declaratii facute de reprezentantii agentiilor de rating nu sunt nici deosebit de alarmiste, dar nici suficient de linistitoare. Insa orice deteriorare a indicatorilor